×
×

Virtuální sklad léčiv v kapse

Virtuální sklad léčiv v kapse

Napsal/a Lenka Vondrová, manažerka pro sektor zdravotnictví, GS1 Czech Republic, 16. 10. 2024. Kategorie: , , , ,

Implementace standardů GS1 v dánských zdravotnických zařízeních a lékárnách personálu poskytla účinný nástroj pro řízení zásob léčivých přípravků i pro jejich sdílení a redistribuci. A to nejen mezi odděleními, ale i blízkými nemocnicemi.

Nemocnice v regionu středního Dánska postrádaly standardizovaný systém sledování zásob léčivých přípravků. Časově náročné manuální procesy náchylné k chybovosti již narážely na svoje limity. Pro lékárníky bylo obtížné získat komplexní přehled o zásobách léků a identifikovat balení, u nichž se blížilo datum exspirace. Informační roztříštěnost mezi jednotlivými nemocnicemi navíc bránila efektivní redistribuci zdrojů. Kvůli absenci účinného mechanismu pro přerozdělování léků měly některé nemocnice přebytek zásob, které nevyužívaly, zatímco jiné čelily nedostatku.

Účinné přerozdělování léků

Jako odpověď na neuspokojivou situaci byla vyvinuta aplikace pro chytré telefony založená na skenování čárových kódů GS1. Řešení poskytuje nemocničnímu personálu okamžitý přehled o zásobách. Sdílení dat o skladových položkách v reálném čase umožňuje jejich snadné rozdělování mezi různými odděleními i blízkými nemocnicemi. Zdravotníci do svého telefonu získali virtuální katalog léků pro každé oddělení, nemocniční lékárnu nebo sklad s přesným stavem zásob a aktuálními daty exspirace. U léčivých přípravků s blížícím se datem použitelnosti řešení umožňuje jejich přednostní poskytnutí kolegům z jiných pracovišť. Díky tomu je omezeno plýtvání léky a nemocnice uspoří značné prostředky. Novou aplikaci si poprvé vyzkoušeli zaměstnanci nemocnice Aarhus University Hospital v lednu 2022. Během prvního roku se jim podařilo přerozdělit léky v hodnotě přes 175 000 eur. Tento výsledek urychlil rozšíření aplikace do všech státních nemocnic a lékáren ve středním Dánsku.

Optimalizace na straně lékáren

Klíčovou roli v objednávání léků, skladování a ověřování dat exspirace v regionu středního Dánska hrají lékárny, kde se dříve kontrola zásob léků prováděla v půlročních intervalech. Manuální inventury, při kterých pracovníci zapisovali detaily o balení do papírových formulářů, byly nadále neudržitelné. Daná metoda náchylná na chyby lidského faktoru navíc nabízela pouze minimální možnost přerozdělování léků před exspirací. Další problém spočíval v interpretaci nejednotného formátu exspirace na baleních uváděné například takto: „Datum exspirace“, „Exp.“, „Použitelné do“, „Použít před“, „Nevhodné po“. Exspirace mají přitom správně odkazovat na konkrétní datum nebo na poslední den daného měsíce, případně na poslední den předcházejícího měsíce. Odchylky od standardního formátu mohly vést k předčasné nebo zpožděné likvidaci léků a bohužel i k ohrožení bezpečnosti pacientů a plýtvání. To vše dnes řeší strojové načítání zakódovaných dat ve standardizovaném formátu.

Spolupráce mezi zdravotníky a vývojáři

Mobilní aplikace byla vyvíjena v úzké spolupráci s lékárníky a nemocničními zaměstnanci. Tento model umožnil rychlou zpětnou vazbu od uživatelů. Výsledkem je uživatelsky přívětivá aplikace, snadno ovladatelná i pro ty, kdo s ní pracují úplně poprvé. Lékárníci si do svých profilů mohou přidávat pracoviště, se kterými je možné sdílet informace o dostupnosti léčivých přípravků a následně i léky samotné. Aplikace zobrazuje strukturovaný přehled léků, přičemž položky s blížící se exspirací se v seznamu zobrazují vždy nahoře. Systém barev usnadňuje správu zásob:

  • Červené označení pro léky s exspirací do měsíce upozorňuje na prostředky pro prioritní zpracování.
  • Žlutá s exspirací do tří měsíců slouží pro monitorování stavu zásob a proaktivní plánování.

GLN identifikuje zapojená pracoviště

Léky do virtuálního skladu personál přidává pomocí skenování čárových kódů z balení přípravku. Název přípravku, číslo šarže, sériové číslo a datum použitelnosti se automaticky evidují načtením 2D kódu GS1 DataMatrix. Tím se eliminuje riziko nesprávné interpretace nebo pochybení personálu při původním manuálním přepisování. Každé umístění zapojené v systému, tzn. nemocniční oddělení, lékový sklad, lékárna nebo nemocniční lékárna, má přidělené globální lokalizační číslo (GLN), díky kterému je jednoznačně identifikovaná lokace načteného léku.

Aplikace dokonce získala již dvě ocenění za digitalizaci. O automatizované řízení zásob projevily zájem další regiony v zemi a v plánu je jeho rozšíření na celostátní úroveň. Standardizovaný systém na bázi automatické identifikace poskytuje velké množství užitečných dat, která bude možné využít pro optimalizaci obchodních procesů, nákupních strategií i předpověď poptávky. Analýza těchto dat může pomoci zdravotnickým zařízením dále optimalizovat procesy a omezovat plýtvání.

Vývojáři nyní řešení doplňují o modul pro kontrolu teplotního režimu u určitých léčivých přípravků. Při jejich doručení na konkrétní lokaci označenou pomocí GLN aplikace upozorní na nutnost dodržení teplotního režimu. Tím se zamezí možnému znehodnocení léčivého přípravku nesprávným skladováním, ke kterému dodnes bohužel nezřídka dochází.

Závěrem

Zavedení systému řízeného skladu v nemocnicích ve středním Dánsku úspěšně vyřešilo problém plýtvání léky a zlepšilo správu zásob léčiv. Aplikace na bázi standardů GS1 s využitím kamer mobilních telefonů zdravotníkům zpřístupňuje virtuální katalog léčivých přípravků a dává jim přehled o datech exspirace a možnostech redistribuce léků mezi odděleními, nemocnicemi a lékárnami. Hlavními benefity jsou významné úspory nákladů, snížení množství odpadu a zlepšení efektivity a bezpečnosti pacientů.

Výsledky pilotního projektu


  • Proces evidence léčivých přípravků je s použitím aplikace oproti manuálnímu zapisování údajů z balení léků přibližně 2,5krát rychlejší.
  • Během šestnácti měsíců bylo přerozděleno a spotřebováno před datem exspirace více než 3 900 balení léků v hodnotě 260 000 eur.

barbora vankoPředstavujeme

Charlot Hjorth

lékárnice
Silkeborg Hospital


 

„Aplikace je velmi jednoduchá a uživatelsky přívětivá. Funguje jako samoobslužná čtečka při nakupování v supermarketu, kde si zboží markujete sami. S její pomocí můžeme léky s blížící se exspirací zpřístupnit pro ostatní oddělení nebo lékárny, kde mohou být včas spotřebovány a nemusejí se vyhazovat.“

logo nemocnice tallaght university hospital

REGION STŘEDNÍ DÁNSKO

Počet obyvatel: 1,3 mil.

Počet lékáren: 322

Počet nemocnic: 9

Počet nemocnic v Dánsku celkem: 59