×
×

Systém GS1 pro DPP ready

Systém GS1 pro DPP ready

Napsal/a Pavla Cihlářová, ředitelka, GS1 Czech Republic, 15. 10. 2024. Kategorie: , , , ,

Digitální pas produktů je součástí nového nařízení o ekodesignu pro udržitelné výrobky (ESPR). Legislativa cílí na opětovné použití a opravitelnost. Usiluje o vyšší trvanlivost produktů a má přinést nové požadavky na recyklaci a snižování dopadů na životní prostředí.

GS1 se zcela logicky zapojila do procesu přípravy standardů pro digitální pasy produktů (DPP), protože požadavky na ně jsou v souladu se zaměřením a cíli, které tato globální organizace prosazuje napříč dodavatelskými řetězci. Klíčovými aspekty pro standardizaci DPP mají být interoperabilita, spolehlivost a maximální efektivita, pokud jde o zajištění relevantních informací pro všechny dotčené organizace, dozorové orgány a v neposlední řadě také spotřebitele.

Aktuálně existují různé přístupy k výběru standardů pro DPP. Je více než pravděpodobné, že požadavky nařízení, např. soulad s normou ISO/IEC 15459 o automatické identifikaci a mezinárodních jedinečných identifikátorech bude splňovat více identifikačních standardů. Cílem GS1 je umožnit stávajícím uživatelům Systému GS1 využít již zavedenou standardní identifikaci a datové nosiče i pro účely DPP. Tento záměr je plně v harmonii s probíhajícím globálním projektem GS1, kterým je migrace retailu na 2D kódy v horizontu roku 2027 a zavádění GS1 Digitálního linku do obchodní praxe.

Pokrytí požadavků Evropské unie

Řešení s využitím standardů GS1 pro digitální pasy výrobků je postaveno na masivním rozšíření a v praxi ověřené funkčnosti základních identifikačních struktur i dalších návazných standardů pro sdílení dat v rozlišení (úrovni detailu dat), které je evropským nařízením požadováno:

  • identifikace pomocí čísla GTIN v kombinaci s variantou výrobku vyhovuje požadavku na úroveň „model výrobku“,
  • identifikace pomocí čísla GTIN v kombinaci s číslem šarže odpovídá požadavku na úroveň „šarže nebo série“,
  • identifikace pomocí GTIN v kombinaci se sériovým číslem odpovídá požadavku na úroveň „výrobek“.

Pro vhodnost využití standardu GS1 hovoří i řada pravidel rutinně zavedených v praxi, jako je zákaz opětovného přidělení čísla GTIN či doporučená, resp. povinná vazba čísla GTIN na konkrétní šarži nebo sériové číslo. Jako efektivní se jeví také využití 2D kódu s GS1 Digitálním linkem URI pro snadné připojení do webového prostředí.

Diskuse o jedinečném identifikátoru produktu z pohledu DPP jsou vedeny na mnoha fórech, zejména na úrovni Evropského úřadu pro normalizaci CEN/CENELEC, ale i v mnoha dalších pracovních skupinách a konsorciích, které pro tento účel vznikly. Nařízení ESPR vymezuje těmto diskusím poměrně široké „bitevní pole“, které je ohraničeno několika limitujícími definicemi:

Globální jedinečnost

  • Digitální pas výrobku má být spojen prostřednictvím nosiče dat s trvalým jedinečným identifikátorem výrobku.
  • Jedinečný identifikátor a odpovídající systém identifikace pasu výrobku mají v co největší míře umožnit interoperabilitu se stávajícími identifikačními systémy.

Proveditelnost do 31. prosince 2027

K tomuto datu by měl být zaveden celý systém DPP pro první skupiny produktů běžně značených standardem GS1. Tím je míněno kódování, tisk čárových kódů, ověřování kvality tisku čárových kódů a dekódování (skenování čárových kódů a načítání dat). GS1 v tomto ohledu upozorňuje na relativně krátkou dobu pro implementaci požadavků nařízení. I v případě, že bude možné pro digitální pasy výrobků využít již zavedené standardy GS1, bude průmysl čelit celé řadě výzev, kterými si již některé sektory při zavádění 2D kódů prošly, resp. procházejí. Jsou spojeny s proměnnými údaji, které je potřeba kódovat, s přímým značením, s rychlostí výrobních linek a v neposlední řadě s množstvím a kvalitou dat ­v informačních systémech.

Trvalý jedinečný identifikátor

Nařízení ESPR hovoří o tzv. trvalém identifikátoru výrobku.

To je potřeba vnímat:

  • z pohledu konzistence, kdy je jedinečný identifikátor přidělen „jednou provždy“, přičemž zde existuje soulad s pravidly pro přidělování GTIN,
  • z pohledu trvanlivosti značení, kdy jedinečný identifikátor musí být zachován po celou dobu předpokládané životnosti nebo po dobu životního cyklu – tzn. GTIN a příslušné atributy zůstanou v Registru digitálních pasů v nezměněné podobě,
  • z pohledu přístupu do registru, kdy jedinečný identifikátor musí zůstat dostupný bez ohledu na změny v existenci hospodářského subjektu, který DPP vytvořil,
  • z pohledu fyzické dostupnosti, kdy jednoznačný identifikátor kódovaný v datovém nosiči musí zůstat dostupný na výrobku nebo na jeho obalu, případně v dokumentaci k výrobku.

Přístup k obsahu

Jedinečný identifikátor má sloužit jako klíčový údaj pro přístup k datovému obsahu pasu výrobku, a to bez nutnosti stahovat další software. Jinými slovy to znamená, že spotřebitel bude schopen načíst svým mobilním zařízením datový nosič (2D kód), který mu umožní přístup k informacím uloženým na internetu. Pro tuto funkcionalitu lze aktuálně využít QR kód podpořený standardem GS1 pro digitální link.

Otevřenost

Evropská komise se vždy snaží, aby vydané normy byly technologicky neutrální a založené na otevřených, mezinárodně uznávaných standardech, které uživatelům pomáhají být maximálně efektivní. Důvodem je mimo jiné i zajištění rovných podmínek hospodářské soutěže mezi jednotlivými subjekty, zejména s ohledem na malé a střední podniky.

Datové nosiče pro DPP

Další oblastí, kde by bylo vhodné využívat pro DPP stávající standardy GS1, jsou datové nosiče. Na světě existuje celá řada technologií pro automatickou identifikaci a sběr dat. Ve hře o digitální pas výrobku se aktuálně diskutují čtyři z nich: QR kód, GS1 DataMatrix, RAIN RFID a NFC technologie. Z hlediska snadné implementace a nativní schopnosti chytrých telefonů je preference zatím na straně QR kódů, které jsou dnes prakticky všudypřítomné. Bez šance ovšem nejsou ani ostatní zvažované nosiče, především z důvodu praktičnosti pro specifické sektory průmyslu nebo konkrétní aplikace. V neposlední řadě je potřeba brát na zřetel i rychle se rozvíjející nové technologie. Ostatně důležitý bude i způsob kódování a navazující systém správy dat relevantních pro digitální pasy výrobků, který by měl být navržen tak, aby nebyl závislý na konkrétním datovém nosiči. Na druhou stranu je zde hledisko termínu implementace, které hovoří jasně ve prospěch existujících technologií.