×
×

Propojení fyzického a digitálního obchodu

Propojení fyzického a digitálního obchodu

Napsal/a Mikuláš Černý, šéfredaktor, 17. 10. 2024. Kategorie: , , , ,

Identifikační standardy GS1, které přes padesát let podporují tradiční maloobchod, jsou neméně důležitým nástrojem pro on-line obchodování. Obzvláště v marketplaces. Obří platformy nabízejí zboží desítek tisíc prodejců a spolehlivá, globálně unikátní identifikace položek je pro ně kritickým faktorem.

Třetí největší evropské on-line tržiště, Allegro, pyšnící se třísetmilionovou měsíční návštěvností, loni vstoupilo na český trh. Prodejci nabízející svoje zboží na této platformě jsou povinni při jeho zalistování uvádět čísla GTIN. Tento identifikátor je přitom na většině tržišť povinný nebo doporučovaný. Další častou podmínkou je, aby tato čísla byla evidována v Globálním registru GS1, a tak mohla být automaticky verifikována.

Přesná identifikace a katalogy e-tržišť

Marketplaces se vyznačují velkou otevřeností vůči prodejcům a také jejich vysokými počty. Čím více prodejců, tím více zboží a větší důraz na jedinečnou identifikaci každého produktu. To proto, aby se mohli zákazníci v obrovských katalozích zboží snadno orientovat a ke každému produktu měli k dispozici všechny dostupné nabídky od jednotlivých prodejců. Díky jedinečné identifikaci zboží čísly GTIN mohou tržiště strukturovat svoji přepestrou nabídku tak, aby byla pro zákazníky uživatelsky přívětivá. Bez globálního čísla obchodní položky od GS1 by nebyla schopna v rámci svých katalogů generovat produktové karty u podobných výrobků od různých prodejců. Z takto seskupených nabídek si zákazníci mohou již snadno vybírat podle svých preferencí (ceny, barevných variant či velikostí u oblečení, dodacích podmínek aj.).

Lepší viditelnost on-line

Pro prodejce přidělení GTIN přináší více benefitů než jenom případné splnění podmínek pro zalistování. Díky tomu, že je GTIN součástí algoritmu Google, produkty doplněné o tento identifikátor se umisťují výše ve výsledcích vyhledávání. Položky s GTIN podle Google dosahují o 40 % zobrazení a až o 20 % konverzí více. A to není všechno.

GTIN prodejcům pomáhá k rychlejšímu zalistování, neboť již nemusejí opětovně zadávat příslušná produktová data. Číslo GTIN totiž pomáhá data zpětně získat z databází tržišť a externích zdrojů nebo z vyhledávače v Globálním registru zvaném Verified by GS1. (Tento vyhledávač používá například Amazon k ověření pravosti produktu a verifikaci dodavatele.) Důležité je, aby daná produktová data prodejce do Globálního registru spolu s GTIN vložil. Na českém trhu to snadno provede pomocí intuitivního nástroje GS1 Activate pro správu čísel GTIN a GLN a souvisejících produktových dat.

Další produktová data

GTIN je král a bez něj nic nefunguje. Kdo chce prodávat své produkty on-line, dříve nebo později se kódu GTIN nevyhne; vyžaduje ho stále více on-line obchodníků či platforem. Ale pozor, GTIN je první mezi rovnými. Královu suitu doplňuje sedm údajů, které majitelé značek vkládají do Globálního registru GS1: název firmy, název produktu, popis, čisté množství, cílové trhy, produktová kategorie ve standardu GPC a odkaz na produktové foto. Podívejme se podrobněji na poslední dva. Globální klasifikace produktů ve standardu GS1 (Global Product Classification – GPC) je jedním ze stavebních kamenů Systému GS1. Podle tohoto standardu se seskupují produkty do kategorií výrobků s podobnými vlastnostmi a optimální kategorizace zboží má přímý vliv na celkový objem prodeje v e-shopu a na dosažené tržby. Jako první na českém trhu ho zavedl Mall.cz, který se stal součástí skupiny Allegro. Také pro produktové fotografie nabízí GS1 mezinárodní standard. Aby byly fotografie v souladu s tímto standardem a zároveň vyhovovaly co největšímu počtu tuzemských obchodníků, jejichž dílčí požadavky na fotografie se v detailech liší, připravila GS1 Czech Republic příručku, jak fotky pořizovat.

Máme připraveny vhodné produktové fotografie. Jak je snadno a rychle nahrát do Globálního registru? Opět pomocí nástroje GS1 Activate, ve kterém lze fotografie nově importovat i dávkově. Dodejme, že GS1 čerstvě vydala standard i pro tvorbu produktových videí.

Globální registr

Globální registr GS1 představuje jakýsi „google produktů“. Aktuálně obsahuje okolo 500 milionů jedinečných výrobků vložených registrovanými uživateli z celého světa. Za vstupní bránu do Globálního registru slouží vyhledávač Verified by GS1. Pro všechny obchodníky bez rozdílu znamená spolehlivý nástroj pro verifikaci legálnosti identifikačních čísel a pro ztotožnění produktů a firem. Registr poskytuje informace o společnosti, organizaci nebo právnické osobě spojené s konkrétním číslem GTIN.

Modrý, červený, nebo žlutý míč?

Vzhledem k tomu, že zákazníci na virtuálním tržišti si nemohou výrobek před nákupem osahat, prohlédnout nebo vyzkoušet, prodejci jim vycházejí vstříc co možná nejpřesnějšími informacemi o produktu.
S ověřenými kvalitními daty o zboží se nakupující rozhodují o jeho pořízení s větší jistotou a k prodejcům se vracejí. Ti naopak usilují o maximální garanci toho, že zákazníkovi dodají očekávaný produkt.
A zatímco v kamenném obchodu si spotřebitel vybere z regálu sám, v e-tailu za něj do regálu „sahá“ obchodník a nesmí se splést. K tomu mu pomáhá přesná a jednoznačná identifikace pomocí čísel GTIN. Ovšem je důležité pracovat s nimi správně. Pokud si chce zákazník vybrat v kamenné prodejně ze tří barev stejného míče, nemusí být velký problém, pokud jsou všechny varianty zalistovány pod jedním kódem. Při nákupu přes internet je však přesná identifikace nutná. Jinak má zákazník pouze třetinovou šanci, že obdrží míč v barvě, jakou si objednával.