×
×

Jeden kód na produkt

Jeden kód na produkt

Napsal/a Mikuláš Černý, šéfredaktor, 17. 10. 2024. Kategorie: , , , ,

Na obalech produktů se často vedle tradičního EANu tísní další 1D i 2D kódy. Nesou interní data výrobce, odkazy na informace pro spotřebitele a zabírají cenný prostor. Co dát identifikaci produktu GTIN a doplňující informace pro obchod, výrobu, logistiku i marketing do jediného kódu?

Větší množství informací, potažmo datových nosičů na obalu, si žádá automatizace procesů ve výrobě a skladovém hospodářství i zákazník, který chce o produktu vědět více. Jenže čím více kódů na výrobku, tím méně drahocenného místa na obalu. Každý kód navíc může být rovněž matoucí při skenování. Jak během logistických operací a komunikaci se systémy řízeného skladu, tak odbavování na POS či samoobslužném načítání.

Vše do jednoho nosiče

Tuto situaci může pomoci vyřešit přechod na 2D kódy v retailu. Do jediného vysokokapacitního nosiče se vejde GTIN pro identifikaci produktu spolu s mnoha užitečnými daty z výroby (čísla šarže, datum spotřeby…) i URL adresa odkazující na B2C informace. V neposlední řadě by mohl odpadnout problém identifikace zboží s proměnnou hmotností (typicky čerstvé potraviny). Místo čísel RCN s omezenou platností pro daný trh by se na balíčcích masa, sýra, zeleniny nebo lahůdek mohly objevit 2D kódy s čísly GTIN a současně hmotností. Využití klasických čísel GTIN by navíc umožnilo prodej za hranicemi a sdílení příslušných transakčních dat pomocí EDI.

Migrace na 2D kódy

Přechod z 1D na 2D kódy v maloobchodě patří mezi hlavní priority GS1. Strategickým cílem je dosáhnout připravenosti obchodníků po celém světě, aby byli schopni snímat a zpracovávat 2D kódy podle standardů GS1 do roku 2027. Použití nové generace kódů se testuje v bezmála padesáti zemích reprezentujících zhruba 88 % světového HDP. Úspěch hlásí například australský řetězec Woolworths, který díky automatickému snímání data spotřeby dokázal snížit plýtvání potravinami o 40 %. Brazilské síti Perla Deli 2D kódy pomáhají blokovat prodej prošlých produktů a japonský řetězec 7-Eleven (který od r. 1982 poprvé načítal kódy EAN mimo Evropu) dosáhl zefektivnění operací a zlepšení procesů zajišťování kvality ve svých obchodech v Thajsku. Výsledkem je spokojenější zákazník, kterému je garantována čerstvost produktů.

Největší změna od zavedení EAN

Globální implementaci 2D kódů podporují světoví lídři FMCG a retailu. Připomíná to situaci před padesáti lety, kdy americký maloobchod inicioval zavedení dvanáctimístné struktury číslování produktů, které vyvrcholilo prvním historickým načtením čárového kódu 26. června 1974. Poprvé to „píplo“ v supermarketu Marsh v Ohiu. Obdobnou revoluci v maloobchodě, jaká proběhla před půlstoletím, se snaží špičky byznysu akcelerovat i dnes. Ze zavedení jediného kódu nesoucího rozšířené informace nad rámec základní identifikace produktu budou profitovat všichni účastníci dodavatelského řetězce. Pro obchodníky budou pravděpodobně přínosné údaje jako číslo šarže, datum minimální trvanlivosti, sériové číslo nebo čistá hmotnost. Strukturování příslušných dat se provádí pomocí tzv. aplikačních identifikátorů GS1. Pro výběr aplikačních identifikátorů, které mají být v 2D kódu spolu s číslem GTIN zakódovány, je třeba vědět, které z informací obchodník potřebuje a jaké benefity mu mají tato data přinést.

A co odkaz na web?

Výše uvedené přednosti prostorově menšího 2D kódu radikálně vylepší procesy odehrávající se na POS (zablokování prošlých produktů aj.) a ve skladovém hospodářství (recally, přednostní vychystávání produktů s blížícím se datem spotřeby…). Výběr doplňujících informací bude věcí dohody mezi výrobci a odběrateli stejně jako volba datového nosiče – 2D kódu GS1 DataMatrix nebo GS1 QR Code. To však není všechno. Možnosti použitého nosiče dále rozšiřuje standard GS1 Digital Link. Ze stále stejného kódu, do kterého výrobce uložil GTIN a doplňkové informace pro pokladní SW i systémy řízeného skladu řešení učiní vstupní bránu pro data uložená na webu. Především jde o B2C informace pro spotřebitele, kteří si je dnes načítají chytrými telefony ze samostatně stojícího QR kódu (složení, recepty, alergeny nebo videa). Ale nejen pro spotřebitele. Standard dokáže zpřístupnit několik sad informací určených pro určité cílové skupiny naráz. Pokud nastane potřeba určitá data aktualizovat, změny bude možné provést, aniž by se stávající 2D kód měnil.

Iniciativa 2027

Přes dvacet největších dodavatelů a obchodníků (vč. on-line) působících ve více než 150 zemích aktivně podporuje přechod na 2D kódy ve standardu GS1. Společnosti jako Mondeléz, Nestlé, P&G, L’Oréal, Metro, Lidl, Auchan nebo Carrefour ve společném usnesení deklarovaly úsilí o jednotný přístup s cílem úspěšně provést migraci na 2D kódy v maloobchodě. Mezi signatáři je i společnost Albert Heijn. Není bez zajímavosti, že Dr. Albert Heijn ze třetí generace majitelů firmy Ahold se v 70. letech zasadil o vznik jednotné evropské struktury pro identifikaci produktů – třináctimístného čísla známého dnes pod zkratkou GTIN.

Doplňující informace GS1 AI Uplatnění
Šarže 10 ověření pravosti, vysledovatelnost produktu, snazší stahování produktů (recall), garance čerstvosti produktů, omezování plýtvání potravinami
Datum minimální trvanlivosti 15 zabránění prodeje výrobků s prošlým datem min. trvanlivosti, garance čerstvosti produktů, omezování plýtvání potravinami
Použitelnost do 17 zabránění prodeje výrobků po datu spotřeby, přehled zásob v závislosti na datu spotřeby, garance čerstvosti produktů, omezování plýtvání potravinami
Sériové číslo 21 efektivnější reklamace, ověření pravosti, vysledovatelnost produktu, účinnější řízení zásob, snazší stahování produktů (recall)
Čistá hmotnost 310N přechod od tzv. váhových kódů EAN s působností omezenou pouze pro daný trh na GTIN, podpora využívání EDI
Množství 37 účinnější řízení zásob, automatické zaskladňování počtu kusů v obchodní jednotce, příp. na paletě
Země původu obchodní položky – kód ISO 422 ověření pravosti, vysledovatelnost produktu, přesná identifikace země původu (Pozn.: Předčíslí 859 neznamená zemi původu ČR, ale identifikuje registraci subjektu, který produkt na trh uvedl, u GS1 Czech Republic.)