×
×

GINC: Když se řekne náklad

GINC: Když se řekne náklad

SSCC kód umožňuje sledovat logistické jednotky a sdílet informace o zásilce v rámci dodavatelského řetězce pomocí EDI zpráv. Pro konsolidované dodávky logistických jednotek je tu identifikační klíč GSIN.

Globální identifikační číslo zásilky

GSIN (Global Shipment Identification Number) přiděluje prodejce a odesílatel zboží. Vygeneruje si ho ze své přidělené číselné řady GCP. Označuje jím zásilku skládající se z jedné nebo více logistických jednotek samostatně označených sériovým číslem logistické jednotky SSCC, které mají být dodány společně. Může se tedy jednat i o označení celého nákladu. Takto označená zásilka nese stejné číslo GSIN během všech fází přepravy až po konečný cíl určení.

Kdy použít SSCC a kdy GSIN?

SSCC kódy označují jednotlivé logistické jednotky (např. jednotlivé palety), zatímco číslo GSIN identifikuje celý náklad. Dobrým příkladem může být vrstvená homogenní logistická jednotka. Palety jsou vrstveny z důvodu úspory místa při přepravě. Stále je nutné mít na paměti, že každá paleta z této formace musí mít svoje jedinečné SSCC pro sledování následného pohybu ve skladu. Je tedy povinností odesílatele každé paletě přidělit vlastní logistickou etiketu s jedinečným SSCC kódem, který je tvořený z jeho GCP. Pokud je potřeba tuto formaci dále označit, je možné soubor palet obalit smršťovací fólií. V tomto případě již neidentifikujeme dalším SSCC kódem, ale přidělíme GSIN jako označení zásilky. Kód GSIN je opět tvořen z GCP odesílatele.

Pokud je tato formace dovezena do skladu přepravce, který bude s paletami dále nakládat v rámci společné přepravy, formaci rozebere. V této chvíli si každá paleta zachovává svoje SSCC. Přepravce může palety rozdělit do různých vozů, které směřují vždy na jedno určené místo.

GINC

Globální identifikační číslo nákladu (Global Identification Number for Consignment) firmy používají k identifikaci dodávky sestávající z jedné nebo více logistických jednotek určených ke společné přepravě v zaoceánském kontejneru. Logistické jednotky v konkrétní zásilce mohou být během různých fází přepravy spojeny s různými čísly GINC – např. když se zásilka cestou zkonsoliduje s dalšími zásilkami a opět se od nich oddělí před doručením k příjemci.