×
×

EDI: konečně automatický příjem zboží!

EDI: konečně automatický příjem zboží!

Napsal/a Mikuláš Černý, šéfredaktor, 16. 10. 2024. Kategorie: , , ,

Od velkého stěhování Sportisima z Rudné do nového DC v Ostravě uplynuly tři roky. Největší sportovní řetězec v ČR mezitím nezahálel. Novou logistickou centrálu dále robotizoval a automatizoval ostatní operace a procesy. Nejnověji na příjmu zboží – s podporou EDI komunikace.

Ostravský logistický areál Contera D1 patří k tomu nejzajímavějšímu z tuzemské nabídky průmyslových parků. Areálu dominuje část nazvaná High Bay o světlé výšce 23 m osazená technologiemi pro automatické zaskladnění a vyhledávání položek. Z vychystávací věže vede skladem zhruba šest kilometrů přepravníků. Od roku 2021 zde kraluje volnočasový řetězec Sportisimo; celkem v areálu využívá skladovací plochy o výměře více než 90 000 m2.

EDI v netradičním sektoru

Česká jednička v kategorii sportovního zboží implementovala elektronické objednávky, faktury a dodací listy ještě před stěhováním do nového skladu. Úspěšně se vypořádala s výzvou v podobě čistoty a kvality dat, kdy velké množství variant téhož produktu typické pro dané odvětví znamená riziko chybné identifikace a znesnadňuje zavedení a správné využití EDI komunikace. Zvládla také zapojování velkého množství různorodých dodavatelů ze zahraničí (zpravidla z Asie), pro které bylo EDI často úplnou novinkou. S rostoucími nároky na flexibilitu a efektivitu intralogistických procesů při růstu objemu e-commerce se všemi dopady do logistiky obchodník implementaci EDI rozšiřoval. Za jednu z dalších met si vytyčil dosáhnout plně automatizovaného příjmu zboží.

Rychlejší zpracování zásilek

„Tento krok byl klíčový pro zajištění efektivnějších a rychlejších logistických procesů,“ vysvětluje Kateřina Švandová, manažerka kontinuálního zlepšování ve společnosti Sportisimo, s tím, že hlavním cílem je zvýšení celkové produktivity a snížení nákladů. Automatizace příjmu zboží umožňuje rychlejší zpracování zásilek a současně omezuje chyby lidského faktoru, které často vznikají při jeho manuálním provádění. V rámci projektu byl implementován systém, který umožňuje bezproblémovou práci s dodávkami od širokého spektra partnerů s rozdílnou úrovní digitální kompetence.

Jedna z hlavních výzev spočívala v zaostalosti některých dodavatelů z pohledu digitalizace. Toto specifikum je obzvláště výrazné v regionu APAC (Asia – Pacific), kde mnozí dodavatelé pro správu svých objednávek a zásilek stále využívají zastaralé systémy nebo dokonce manuální procesy. Zmíněný nedostatek na straně těchto výrobců brání plné integraci jejich dat do systémů řetězce a limituje zavedení automatizovaných procesů včetně příjmu zboží.

Nedostatečná úroveň digitalizace na straně dodavatelů kromě toho může způsobit řadu komplikací včetně zpoždění při zpracování objednávek, vyšší chybovosti a omezené schopnosti sledovat zásilky v reálném čase. Nepříjemným důsledkem je pak snížení celkové efektivity logistických procesů a zvýšení nákladů. Kromě toho mohou nastat problémy s kvalitou dat a tím i nesprávné zpracování zásilek a další komplikace v rámci dodavatelského řetězce.

Na bázi standardů GS1

Společnost EDITEL, která elektronickou výměnu dat EDI ve společnosti Sportisimo zaváděla před třemi lety, jako nejvýhodnější řešení navrhla implementaci WebEDI portálu. Tato platforma měla i méně digitálně rozvinutým dodavatelům ulehčit zapojení do automatizovaných procesů. Vývojáři usilovali o co nejvyšší uživatelskou přívětivost portálu. Řešení mělo dodavatelům zajistit snadný přístup k potřebným funkcím bez nutnosti složitých technických znalostí.

Robustní základ pro daný koncept poskytují standardy GS1: identifikátory zainteresovaných stran pomocí čísel GLN, položek zboží (GTIN) a logistických jednotek (SSCC). Pravidlům Systému GS1 samozřejmě odpovídají struktura dat ve vyměňovaných zprávách i uspořádání etiket.

ORDRSP – potvrzení objednávek

S novým řešením mají dodavatelé možnost snadno přistupovat k objednávkám publikovaným odběratelem ve standardizovaném formátu EDIFACT ORDERS. Tento formát umožňuje jednotný a strukturovaný způsob prezentace objednávek, což usnadňuje jejich zpracování a minimalizuje riziko chyb. Dodavatelé jednoduše potvrzují přijaté objednávky pomocí zprávy ORDRSP, přičemž obě strany mají okamžitě k dispozici aktuální informace o stavu objednávek.

Avíza o dodání zboží (zprávy DESADV) dodavatelé snadno vytvářejí pomocí jednoduché funkce drag-and-drop přetahováním objednaných položek do manipulačních jednotek webového formuláře. Tak si vytvářejí digitální obraz zásilky. Tento postup usnadňuje tvorbu avíz a logistických etiket a současně zlepšuje přesnost a sledovatelnost zásilek. Portál dále umožňuje generovat faktury z odeslaných dodacích listů konsolidováním přepravních jednotek do položek podle čísel GTIN produktů a čísel objednávek. Tato funkce zjednodušuje fakturační proces a zajišťuje, že všechny informace jsou přesné a snadno dostupné.

Konsolidace objednávek do jednoho avíza

Dodavatelé, kteří zasílají větší množství zboží, oceňují funkci pro konsolidaci více objednávek do jednoho avíza. Díky ní mohou efektivněji spravovat své zásilky a snížit počet jednotlivých avíz.

Systém automaticky kontroluje sekvence SSCC kódů podle standardu GS1, aby byla zajištěna jejich globální jedinečnost a snadná vysledovatelnost označených jednotek. Na tuto funkci navazuje modul pro generování standardizovaných logistických etiket v různých velikostech a podobách podle typu objednávky. Etikety jsou použitelné během celé přepravní cesty od vychystání u dodavatelů až po zpracování automatizovanou třídicí linkou skladu. Standardizované etikety zajišťují konzistenci a snadnou identifikaci zásilek v celém logistickém řetězci. Pro zajištění shody všech dat se standardy GS1 a požadavky uživatele portál provádí jejich validaci. Ověřování informací podle přísně nastavených pravidel minimalizuje riziko chyb a uživateli garantuje přesnost a aktuálnost dat.

Závěrem

Implementace dedikovaného WebEDI portálu představuje významný krok směrem k digitalizaci a automatizaci logistických procesů ve společnosti Sportisimo. Platforma pro dodavatele představuje podanou ruku k snadnému zapojení do automatizovaných procesů. Pro řetězec pokračující automatizace přináší vyšší efektivitu a snížení celkových nákladů. Cenným benefitem je účinná sledovatelnost zásilek, klíčová pro zajištění hladkého a bezproblémového fungování dodavatelského řetězce. „Projekt přispívá k dosažení strategických cílů naší společnosti společně s posílením postavení na trhu. Automatizace příjmu zboží nám umožňuje lépe reagovat na rostoucí požadavky zákazníků a zlepšovat celkovou úroveň kvality služeb,“ uzavírá Kateřina Švandová.

barbora vankoPředstavujeme

Kateřina Švandová

manažerka kontinuálního zlepšování
Sportisimo


 

„Automatizace logistických procesů je nezbytným úkolem pro moderní logistická centra, která chtějí držet krok s rostoucími požadavky na rychlost a efektivitu. Sportisimo si plně uvědomuje význam těchto změn, a proto se rozhodlo pro implementaci pokročilého systému, který umožnil plně automatizovaný příjem zboží. Tímto způsobem se společnost připravuje na budoucnost, kde digitalizace a automatizace budou hrát stále větší roli v dodavatelském řetězci.“

WebEDI portál zajišťuje:

  • Snadný přístup k objednávkám ve formátu EDIFACT ORDERS pro dodavatele
  • Zjednodušení procesu potvrzování objednávek pomocí zprávy ORDRSP
  • Tvorbu avíza o dodání zboží pomocí funkce drag-and-drop
  • Vytváření digitálního obrazu zásilky; konsolidaci více objednávek do jednoho avíza
  • Jedinečnost SSCC kódů bez nutnosti manuálního sledování
  • Generování logistických etiket podle typu objednávky, použitelných po celou přepravu
  • Validaci dat podle pravidel – soulad se standardy GS1 a požadavky řetězce
  • Generování faktur z odeslaných dodacích listů; konsolidaci přepravních jednotek do položek podle GTIN zboží a čísel objednávek