×
×

EDI jako komplexní systém

EDI jako komplexní systém

Napsal/a Hana Strahlová, manažerka EDI, GS1 Czech Republic, 16. 10. 2024. Kategorie: , , ,

Přenos dat elektronickou cestou je rychlým způsobem předání informací, který díky automatickému zpracování omezuje vstup lidského faktoru a riziko chyb. S EDI zprávami lze navíc dále velmi dobře pracovat a flexibilně reagovat na změny. Kromě základního balíčku zpráv Systém GS1 nabízí mnoho dalších. Ty mohou partnerům otevřít novou dimenzi pro vylepšení obchodních procesů.

Důvěrně známé jsou tři základní a nejčastěji implementované EDI zprávy: ORDERS, elektronická objednávka, INVOIC, faktura, a DESADV, dodací list. Trojici stále častěji doplňuje elektronická příjemka – zpráva RECADV. Kam však dále?  S nárůstem počtu uživatelů, kteří usilují o digitální transformaci ve svých společnostech, i s obecnou snahou automatizovat interní procesy vzniká prostor pro rozšíření EDI komunikace. Nabízejí se zprávy zpřesňující proces objednávání a příjmu zboží nebo zprávy, které dokáží pohlídat a potvrdit přenos základních elektronických zpráv. V neposlední řadě také zpráva, která uživatelům katalogů produktových dat GDSN umí doplnit informaci o ceně.

Objednáno. A co dál?

Naše exkurze po navazujících EDI zprávách může začít od té, která je při implementaci EDI zaváděná jako první. Jde o starou známou ORDERS. Na ni lze odpovědět zprávou ORDRSP, potvrzením objednávky. Dodavatel ji odesílá odběrateli a potvrzuje v ní, které z objednaných položek je schop-ný dodat a které nikoliv. Pokud obchodní řetězec před dodáním objednávky dodavatelem původní objednávku upraví, použije zprávu ORDCHG, změnu objednávky.
Ta slouží jako zpětná vazba, že dodavatel změny zpracoval a objednávku správně dodá. S objednávkou lze pracovat i návazně. Můžeme se zeptat na její stav, a to zprávou OSTENQ, dotazem na stav objednávky, na niž nám odpoví zpráva OSTRPT, zpráva o stavu objednávky.

Proč tolik zpráv kvůli jedné objednávce? Pokud odběratel objednává zboží o jedné nebo dvou položkách, obvykle si vystačí se zprávou ORDERS, případně s kontrolní zprávou o doručení objednávky. Jestliže se však jedná o velký závoz o desítkách položek, jejichž očekávané množství nebo složení odběratel během obchodního procesu několikrát změní, pak obě strany velmi ocení přesný přehled o finálním stavu dodávky. Tímto se obě strany vyhnou komplikacím při chybně dodaném zboží a následným problémům spojeným s vracením a výměnami. Již na tomto objednávkovém procesu je dobře viditelné, že EDI komunikace je komplexním řešením, díky kterému mohou obě strany mapovat každý krok.

Kolik vyrobit na sklad?

Aktuálně se také zvyšuje požadavek na sdílení zpráv, díky kterým mohou uživatelé plánovat další aktivity. Můžeme je označit jako zprávy predikční. Patří mezi ně kupř. zpráva DELFOR, plánování dodávek. Tuto zprávu si oblíbili mj. dodavatelé obalového materiálu, ale často se s ní setkáváme take v automobilovém průmyslu. DELFOR odesílá kupující dodavateli. Zpráva obsahuje podrobné informace o produktech včetně pokynů pro jejich dodání, díky nimž si dodavatel může přesně naplánovat svoji výrobu. Zprávu však může také zaslat dodavatel odběrateli, a to jako odpověď na dříve zaslaný rozvrh dodávek.

Zpráva INVRPT, stav skladu zásob, má svoji cestu v retailu trochu složitou. Velmi oblíbenou zprávu dočasně nahradily excelové tabulky, aby se uživatelé v poslední době opět začali vracet k výhodám INVRPT. Dodavatelé z ní totiž mohou vytěžit užitečné informace o tom, jak si vedou jejich výrobky přímo u obchodníků. Zda o ně mají zákazníci zájem, nebo leží ve skladu a sedá na ně prach. Ze zprávy lze vyčíst, jaká je obrátka zboží v jednotlivých prodejnách, kolik konkrétní obchod vykazuje vratek nebo naopak požadovaného zboží navíc. Nezastupitelnou roli má INVRPT při uvádění nového výrobku na trh. Podobnou funkci plní zpráva SLSRPT, přehled prodejů. Zaměřuje se však přímo na informace o prodejích zboží a s její pomocí lze účinně řídit akce a operativně spravovat ceny. S pomocí predikčních zpráv mohou výrobci přesně plánovat produkci a obchodníci jednotlivé závozy pro své zákazníky. Dodavatelé tak snadno omezí výrobu zboží, o které momentálně poklesl zájem na trhu. Šetří tím finanční zdroje a zamezují plýtvání například v oblasti výroby potravin.

Podpora GDSN sdílením ceny

Čistota a kvalita dat patří bezesporu k nejcennějšímu kapitálu každé firmy. I proto se stále větší oblibě těší využívání elektronických katalogů kmenových produktových dat. Kromě komplexních informací o výrobcích mohou být do GDSN katalogu přidány například produktové fotografie a další digitální obsah. Jedinou informací, která není v katalozích sdílená, je cena. Tu si mohou partneři vyměňovat prostřednictvím elektronické zprávy PRICAT, cenový katalog.

Kontrolní zprávy urychlují oběh informací

Jednou z výhod elektronické výměny dat je možnost kontroly a potvrzení přenosu zpráv kontrolními zprávami. CONTRL, kontrolní zpráva, představuje malou technickou zprávu, jež se skládá pouze z několika segmentů a informuje odesílatele o příjmu elektronické objednávky. Pokud elektronická zpráva, např. faktura, obsahuje elektronický podpis, přichází na řadu zpráva AUTACK, kontrola podpisu. Odesílatele informuje o ověření správnosti a platnosti elektronického podpisu.

V momentě, kdy se elektronická zpráva dostane do informačního systému příjemce, může být odesílatel o jejím přijetí informován zprávou APERAK, potvrzením zprávy aplikací. Jestliže aplikace zprávu odmítla, najde odesílatel v APERAKu i důvod odmítnutí. Na zprávu APERAK by měla navazovat zpráva COMDIS, obchodní námitka. Dodavatele informuje o přijetí, podmínečném přijetí nebo odmítnutí např. elektronické faktury z důvodu chybné ceny nebo identifikace zboží. Také tato zpráva vždy uvádí důvod chyby a případně postup na její odstranění.

Kontrolní zprávy pomáhají přesně mapovat tok elektronických zpráv. S jejich využitím mohou obě strany velmi flexibilně reagovat odstraněním chyb při zpracování zpráv. Nedochází tak k prodlužování času při dodávkách zboží nebo plateb faktur. Celkový koloběh zpráv se tak zkracuje z dnů na hodiny a minuty.

Přínosy napříč sektory

V rámci Systému GS1 jsou definovány stovky zpráv pro různé procesy a možnosti využití. Každý z oborů využívá svoji konkrétní sadu zpráv. V našem článku jsme se věnovali zprávám, které jsou využitelné napříč obory a trh se o ně stále více zajímá. Specifické zprávy určené pro podporu logistických procesů uvádíme v boxu.

Je stále nutné mít na paměti, že EDI komunikace není jen záležitostí EDI oddělení. Jde o komplexní proces. Využíváním široké nabídky elektronických zpráv je možné celkově zjednodušit, zrychlit a zpřesnit veškeré operace od plánování až po úhradu faktury. Na první pohled by se mohlo zdát, že zavedení EDI komunikace je velkou investicí. Ve skutečnosti se náklady na implementaci podle průzkumu GS1 Czech Republic vrátí v průměru již za rok. Uživatelé ušetří až 75 % času, který vynakládali na zpracování papírových dokumentů. A hodnota kvality a čistoty dat přenesených přes EDI se dá jen těžko vyčíslit.

EDI zprávy pro podporu logistických procesů

HANMOV Manipulace a přesun nákladů/zboží
IFCSUM Přehled dopravy a konsolidace dodávek
IFTMAN Avízo o příchodu zásilky
IFTMBC Potvrzeni rezervace přepravy
IFTMBF Pevná rezervace přepravy
IFTMIN Dopravní pokyny
IFTSTA Stav kombinované přepravy
INSDES Instrukce k dodávce