×
×

ECR nově

ECR nově

Napsal/a Pavla Cihlářová, ředitelka, GS1 Czech Republic, 15. 10. 2024. Kategorie: , ,

Fungování ECR má v ČR dlouhou historii. Posledních 15 let se činnost této iniciativy postupně stále více prolínala s aktivitami GS1 Czech Republic. Od roku 2010 sdružení zajišťuje provoz ECR a podílí se na jeho činnosti významnou mírou také personálně a finančně. Aktuálně probíhá další integrace ECR do GS1 Czech Republic.

Transformace Česko-Slovenské iniciativy ECR z. s. do podoby expertní platformy plně integrované do GS1 Czech Republic je výsledkem řady jednání Prezidia ECR a Výboru GS1. Obě strany se dohodly, že ECR platforma bude i nadále využívat pro svoji prezentaci a komunikaci vůči trhu zavedenou značku ECR. Svoji činnost bude však vyvíjet výhradně na českém trhu. Nově budou definovány podmínky členství, od roku 2025 bude mít také vlastní roční plán činnosti. V letošním roce bude činnost platformy soustředěna na vyhodnocení a případné obnovení činností, které pod ECR běžely v minulosti a dává smysl v nich i nadále pokračovat. Při hodnocení jednotlivých aktivit bude hrát významnou roli zejména zájem a proaktivní přístup stávajících členů ECR o dané téma, resp. činnost v pracovní skupině. Aktuálně se pracuje na zajištění pokračování projektu Lean & Green, kde se aktivně projevil zájem jednotlivých účastníků.

ECR jako služba pro uživatele

Do konce letošního roku proběhne mimo jiné konsolidace členské základny ECR. Přechod stávajících uživatelů do platformy ECR, ale i vstup nových, bude formálně podmíněn registrací v Systému GS1 a podpisem Memoranda o spolupráci. Nově nebude účast zpoplatněna. Platforma ECR se bude věnovat aktivitám a projektům, které budou mít jasně stanovené zadání a cíle.  Prioritně půjde o témata z oblasti digitalizace dodavatelského řetězce, udržitelnosti a cirkulární ekonomiky. Plán činnosti se bude sestavovat v termínech shodných s přípravou plánu činnosti pro GS1 Czech Republic tak, aby mohl být schvalován jako jeho součást. GS1 Czech Republic zajistí členství lokální platformy ECR v mezinárodní organizaci ECR Community, jejíž činnost bude monitorovat a informovat členy platformy. Vrcholným orgánem platformy bude Řídící rada, která bude zároveň poradním orgánem Výboru GS1 Czech Republic. Personální složení Řídící rady bude pro období 2024 – 2025 shodné s aktuálně zvoleným Prezidiem ECR. Rada bude zodpovědná za přípravu ročního plánu činnosti a za jeho průběžné vyhodnocování. Z jejích členů budou rovněž vybíráni jednotliví sponzoři schválených činností a projektů, zařazených do plánu činnosti. Pro schválené pracovní skupiny nebo projekty se konkrétní koordinátoři či projektoví manažeři budou vybírat přednostně podle odbornosti buď z řad členských firem nebo z GS1 Czech Republic. Případně budou najímáni externě.

Jak dál v programu Lean & Green?

V uplynulých měsících se podařilo nalézt vhodného koordinátora projektu pro snižování uhlíkové stopy v logistice Lean & Green. Stal se jím Miroslav Rumler, managing partner ve společnosti Reliant Group a viceprezident Evropské logistické asociace. Proběhla jednání se zástupci společnosti EY a VŠE v Praze, na kterých se diskutoval potenciál projektu, zejména v souvislosti s budoucími požadavky ESG reportingu. Jako prioritní se ukázala potřeba dopracovat metodologii pro přípravu jednotlivých akčních plánů, aby bylo možno nastavit pravidla a srovnatelnou úroveň auditů. Výsledky přípravných schůzek byly následně představeny společnostem, které se v minulých letech programu účastnily. I ve spolupráci s nimi bude nastavení dalších fází programu komunikováno všech členům nově vznikající platformy ECR. Bližší informace o programu najdete na webu www.lean-green.cz.

Co je nového v ECR Community?

ECR Community propojuje 23 národních členských organizací ECR. Řada z nich je zastoupena lokálními organizacemi GS1, jako je tomu i u nás. Máme totiž společné uživatele, priority i cíle. Jsme pro naše uživatele partnery pro komunikaci, pro podporu inovací i pro sdílení zkušeností a nejlepší praxe. Přesto máme každý svůj specifický pohled na dodavatelský řetězec a konkrétní přidanou hodnotu pro naše uživatele.

Mezinárodní asociace ECR Community se věnuje problematice udržitelnosti, cirkulární ekonomiky a inovacím v obalech a nakládání s nimi. Dále řízení sortimentních skupin a využívání moderních technologií pro marketing a promo kampaně, sledování dostupnosti zboží (OSA, OOS) a v neposlední řadě také digitalizaci dodavatelského řetězce. Paralelně fungující pracovní skupinou je ECR Retail Loss Group, která spolupracuje s akademickou a vědeckou sférou na řešení specifických oblastí, jako je plýtvání potravinami, měření ztrátám, správnému nastavení zásob apod. V rámci této pracovní skupiny se nabízí hned několik zajímavých webinářů, na které se můžete přihlásit on-line na www.ecr-community.org. Novinky z oblasti ECR Community budeme pravidelně sdílet prostřednictvím informačních newsletterů se všemi uživateli, kteří se přihlásí do nově vznikající platformy ECR. Pokud máte zájem o účast v ECR, napište nám na adresu ecr@gs1cz.org.

ECR (Efficient Consumer Response) je mezinárodní neutrální platforma pro spolupráci dodavatelů, odběratelů a poskytovatelů zejména logistických služeb v maloobchodním řetězci. Jejím cíli jsou dosažení vyšší efektivity a udržitelnosti v retailu a identifikace a naplnění potřeb zákazníků. Více informací najdete na www.gs1cz.org/odvetvi/ecr.