×
×

Aktuality (říjen 2024)

Aktuality (říjen 2024)

Napsáno 17. 10. 2024. Kategorie: ,
Ilustrační obrázek

Nový člen Výboru GS1 Czech Republic

Řídicí orgán tuzemského zastoupení globální standardizační organizace GS1 rozšířil Jan Žák, CEO Česká lékárna holding. Společnost provozuje největší lékárenskou síť v ČR se značkou Dr. Max, která se etablovala i na dalších evropských trzích. Jan Žák znamená pro výbor cennou posilu: v prostředí retailu se pohybuje již od roku 1995 a zastával vrcholové pozice v mezinárodních společnostech jako Metro nebo Ahold. Rozhovor s ním naleznete na straně 8.

Výročí prvního načtení čárového kódu

Globální maloobchod začátkem léta oslavil významné jubileum: před padesáti lety byl poprvé naskenován produkt s čárovým kódem. Dne 26. června 1974 minutu po osmé hodině ráno pokladní Sharon Buchananová v americké prodejně laserovým snímačem odbavila balení žvýkaček. Volba supermarketu Marsh ve státě Ohio nebyla náhodná: v jeho blízkosti se nacházelo pracoviště IBM. A právě tady o rok dříve vývojáři vytvořili čárový kód EAN, který naprosto změnil svět maloobchodu. Dnes skenery celého světa načítají 10 miliard čárových kódů GS1 denně. Globálně existuje více než miliarda unikátních produktů, které mají svůj kód. Systém GS1 se od řešení pro prosté označování a strojové načítání čísla produktu (GTIN) vyvinul do celosvětově nejrozšířenějšího identifikačního a komunikačního standardu. Přednosti globálních standardů pro automatickou identifikaci, sběr a sdílení dat vedly k jejich expanzi z retailu do logistiky, zdravotnictví a dále. Aktuálně jsou standardy GS1 implementovány ve více než dvaceti průmyslových odvětvích. A padesát let od prvního naskenování světový retail stojí na prahu další revoluční změny: migrace na 2D kódy. O výhodách nové generace datových nosičů pro celý dodavatelský řetězec a pro spotřebitele čtěte na straně 14.

SPEEDCHAIN 2024

V polovině září proběhla přední akce českého eventového kalendáře – konference SpeedCHAIN. Vznešené prostory Břevnovského kláštera uvítaly 850 delegátů. K nim promluvilo necelých šedesát řečníků na řadu aktuálních témat z oblasti logistiky a supply chainu. Devatenáctý ročník mezinárodní logistické akce proběhl pod mottem „Logistika: vize budoucnosti“. Konference byla zaměřena na průlomové technologie, které formují budoucnost logistiky. Bohatý program pokrýval širokou škálu témat, včetně automatizace, digitalizace a umělé inteligence. Tyto technologie představují klíčové faktory pro zefektivnění logistických procesů a zvýšení konkurenceschopnosti firem na trhu. Vedle toho se věnoval také otázkám udržitelnosti, inovací a alternativních zdrojů energie. Udržitelnost v logistice je stále více skloňované téma, které nabývá na důležitosti nejen z environmentálního hlediska, ale i z pohledu dlouhodobé ekonomické udržitelnosti.

Doporučení pro produktová videa

U B2C dat zůstaneme. V minulém čísle časopisu Info 859 jsme představili nový standard GS1 pro vytváření produktových fotografií. Nově jsou uživatelům k dispozici doporučení i pro audiovizuální obsah.  Produktová videa se stala důležitým prvkem při budování značky. Pro úspěšný marketing jsou nezbytná a firmám bez ohledu na jejich velikost pomáhají oslovit nové cílové skupiny – třeba i na sociálních sítích. Výrobci sdílejí produktová videa spolu s dalším digitálním obsahem s retailery a on-line tržišti, čímž mohou lépe cílit prezentaci zboží na koncové spotřebitele. Spoty lze zaměřovat na jeden produkt i produktovou skupinu. Měly by být vytvořeny tak, aby je dodavatelé mohli využít pro podporu prodeje svého zboží na platformách různých obchodníků napříč trhy včetně jejich webů a mobilních aplikací. Z tohoto důvodu je u nich vyžadován standardizovaný formát. Ke splnění všech náležitostí, jako je např. rozlišení, délka, poměr stran, struktura názvu souboru nebo stahovatelnost, nově pomáhá GS1 Product Video Standard. Objevte osvědčené postupy a možnosti pro vytváření a sdílení videí o produktech nebo produktových skupinách na stránkách www.gs1.org/standards/gs1-product-video-standard/current-standard.

Spolupráce se Slovinci a Slováky

Setkání národních organizací GS1 přinášejí vždy mnoho inspirace. Letos jsme oplatili pozvání od GS1 Slovenia. Reciproční návštěva slovinských kolegů proběhla v Praze na konci září, na programu bylo sdílení zkušeností a příkladů nejlepší praxe. Naši hosté se nejvíce zajímali o GDSN. Produktová data od svých dodavatelů ve Slovinsku přijímají tři řetězce.

Téma GDSN znělo nejvíce i na setkání s GS1 Slovakia. Od prázdnin začaly české a slovenské pracovní skupiny GDSN zasedat společně. Užší spolupráce posílí rozvoj e-katalogu produktových dat Synfony na obou trzích. Vzhledem k blízkosti obou trhů byl logickým krokem vznik jednotné dokumentace. V ní je jednoznačně specifikováno, zda se daný atribut, validační pravidlo nebo číselník používá pouze na českém nebo slovenském trhu, či se využívá na obou trzích. Díky tomu mohou dodavatelé z ČR a SR, pokud již působí na jednom z trhů, GDSN jednoduše začít používat také pro trh druhý. A to není jediný synergický efekt. Service provideři či mezinárodní dodavatelé používající zahraniční řešení mohou pracovat pouze s jednou dokumentací a implementovat oba modely či jejich případné změny velice rychle. Česko-slovenské pracovní setkání proběhlo takříkajíc „na půl cesty“, v Mikulově. Oba týmy si na něm připomněly i třicáté jubileum založení GS1 Slovakia.

Dávkový import fotografií

Do uživatelské webové aplikace GS1 Activate, ve které si firmy registrované v Systému GS1 spravují číselníky produktů i lokací a generují identifikační čísla GTIN a GLN, byla doplněna další funkce. Novinka umožňuje pomocí excelového importu hromadně přidat obrázky k produktům, které mají uživatelé např. na stránkách svého e-shopu. Dosud bylo možné obrázek přidat pouze přes webové rozhraní, a to jednotlivě pro každý produkt zvlášť. Nyní stačí do nového sloupečku v importovací excelové šabloně zadat URL obrázku ze stránek firmy. Tyto produktové fotografie se poté automaticky uloží i v Globálním registru GS1, čímž dojde k dalšímu zhodnocení produktových dat uživatele. Produktová data doplněná fotografiemi výrobků jsou v Globálním registru lépe viditelná pro vyhledávač Verified by GS1 (dříve GEPIR) a doplnění fotografií poskytuje názornější výsledky při hledání. Uživatelé Activate ocení i další novinku: rozšířené funkce pro správu portfolia čísel GLN. Tyto identifikátory lokací firem lze nyní podobně jako GTIN prostřednictvím Activate ukládat do Globálního registru.

Zdravotnictví získalo aplikaci pro skenování kódů

Na našem trhu byla v létě spuštěna mobilní aplikace GS1 Health-care Barcode Scanner. Řešení poskytuje přístup k datovému obsahu standardních 1D a 2D čárových kódů včetně statických informací o typu a obsahu naskenovaného čárového kódu nebo doplňkových údajů, např. o hierarchii balení. Pracuje také s dynamickými daty, jako je místo a čas načtení kódu. Aplikace funguje pod operačními systémy Android a iOS a její součástí je webové rozhraní s propojením na cloudovou službu.

Aplikace načítá a zobrazuje zakódovaná data. V procesu generování čárových kódů umožňuje odstranění nedostatků vydávajícím subjektem, aby jeho datové nosiče byly v souladu se standardy GS1 a byla zajištěna jejich kompatibilita v rámci dodavatelského řetězce. Mód pro hromadné načítání umožňuje skenování většího množství čárových kódů za účelem evidence s možností nahrání dat do webového rozhraní. Třetí režim je určený pro skenování čárových kódů s digitálním linkem a umožňuje přesměrování na webovou stránku s informacemi o produktu. Aplikaci z dílny GS1 Hungary nabízí již sedmdesát členských organizací GS1. Ke stažení je na AppStore a Google Play po registraci na www.hbsa.gs1.org/Home/Login.

Fórum GS1 in Europe ve Vídni

Vídeň se v polovině října na tři dny stala hlavním městem evropské standardizace: proběhlo zde pravidelné regionální fórum, které každý rok hostí jiná členská organizace spadající pod GS1 in Europe. Účastníci diskutovali na mnohá témata, včetně ESG, dopadů na životní prostředí i problematiky deforestace (o využití standardů GS1 v boji proti odlesňování se dočtete více na straně 36.) Na fórum plynule navázala akce GS1 InterACT zaměřená na sdílení zkušeností z praxe a prezentaci případových studií z mnoha průmyslových odvětví.