×
×

Nevytahují se, rostou

Nevytahují se, rostou

Napsal/a Mikuláš Černý, šéfredaktor, 16. 10. 2024. Kategorie: , , , ,

O své pozitivní zkušenosti s využíváním Systému GS1 se podělily další úspěšné lokální firmy. Jejich originální produkty „made in Czech Republic“ se prosazují i v zahraničí. Úspěšně expandují – mj. na on-line tržiště – a k tomu jim pomáhají Standardy a služby GS1.

Opět dáváme slovo výrazným českým firmám, které se úspěšně etablovaly na trhu a kromě vlastního portfolia se jim daří rozvíjet i své prodejní kanály. Zdatně kombinují kamenný obchod s on-line a využívají maximum benefitů, které jim poskytuje Systém GS1 v procesech výroby, logistiky a prodejů. Zvládají rychlou přípravu objednávek, mají přesný přehled o pohybu zboží a díky standardům jsou připraveny pro další růst a rozšiřování profilu odběratelů.

1)  Kdo jste a jaké máte portfolio?

2) Jaké přínosy Vám systém GS1 poskytuje?

3) Jaká je Vaše strategie v udržitelnosti?

Luděk Hartman

Luděk Hartman


obchodní ředitel
Tierra Verde

1)

Tierra Verde v Popůvkách u Brna vyvíjí a vyrábí inovativní drogerii a kosmetiku. Produkty, které jsou lepší pro naše zdraví i přírodu, neustále zdokonalujeme, aby byly účinné a přitom šetrné, s minimem jednorázových obalů.

Naše prodejní kanály rozdělujeme na organizovaný trh, nezávislý trh a export. Máme také vlastní prodejnu a e-shop. Pro komunikaci s obchodními partnery v rámci organizovaného trhu v ČR a na Slovensku, který představuje hlavní kanál našeho odbytu, využíváme GDSN katalog Synfony.

2)

V Synfony jsme od roku 2021 pro tuzemské i zahraniční obchodní partnery publikovali celkem 127 položek z kategorií ekologická drogerie, kosmetika a udržitelné pomůcky pro domácnost. Datový katalog Synfony nám usnadňuje administrativu při uvádění novinek na trh. Publikovaný produkt veřejně nasdílíme pro více obchodních partnerů, což nám šetří čas. Práce s e-katalogem je intuitivní a přehledná, kdykoliv můžeme data aktualizovat či doplnit. K širšímu využití katalogu by nám pomohlo zapojení více obchodních partnerů, se kterými bychom mohli sdílet produktové informace.

3)

V Tierra Verde žijeme podle principů skutečně ekologického života. Téma udržitelnosti se propisuje do všech kroků našeho výrobního i prodejního procesu. Většina našich produktů nese certifikát Ecogarantie, který se řadí k nejpřísnějším ekologickým certifikátům v Evropě. Produkty označené tímto standardem mají nejnižší možnou ekologickou stopu. Výsledkem je 200 produktů téměř 100% rozložitelných v přírodě, jejichž prostřednictvím pomáháme žít našim zákazníkům ohleduplněji, šetrněji a udržitelněji.

Jakub Krajči

Jakub Krajči


výrobní ředitel
Krajči plus

1)

Jsme rodinná firma, která již téměř třicet let vyrábí tradiční smažené bramborové lupínky – Cyrilovy brambůrky v několika příchutích. Kromě nich nabízíme Cyrilovy pekařské tyčinky, slané snacky a suché plody. Od konkurence se odlišujeme hlavně tím, že zboží vyrábíme čerstvé na základě objednávek odběratelů, nikoli na sklad. Aktuálně máme přidělených kolem 200 GTIN. Provozujeme vlastní distribuční síť a kromě retailových řetězců a gastro velkoobchodů zásobujeme napřímo různé obchůdky, benzinky, večerky, hospody a sezonní stánky. Dodáváme také na Slovensko, do Polska a do Bulharska.

2)

Ze standardů GS1 využíváme GTIN-13, EAN-13 pro naše produkty a GLN pro naše dvě provozovny. V minulosti jsme kódy EAN generovali v různých on-line generátorech a evidovali
v excelové tabulce. Před několika lety jsme začali využívat GS1 Activate, který eliminuje chybovost a vše je v něm přehledně zaevidované. Jelikož dodáváme i do velkých retailových řetězců, elektronická výměna dat EDI už je samozřejmostí. Přes EDI přijímáme objednávky od zákazníků a k těmto objednávkám pak odesíláme dodací listy a faktury.

Máme vlastní QR kódy, pod kterými evidujeme šarže výrobků, abychom byli schopni dohledat, z jakých přesně surovin byl produkt vyroben, anebo naopak ke kterým zákazníkům daná šarže odešla. Díky propojení EDI s naším firemním skladovým systémem jsme minimalizovali chybovost v přepisování objednávek.

3)

Naše výroba je velmi náročná na energie, proto jejich úspora a využití obnovitelných zdrojů je pro nás téma číslo jedna. Kontinuální kontrolou materiálových vstupů i technologických postupů se snažíme zabránit plýtvání surovinami a energiemi. Aktuálně přistavujeme novou výrobní halu, kde se snažíme snížit energetickou náročnost výrobních technologií. Pokud je to možné, materiál a suroviny se snažíme odebírat od českých dodavatelů.

Martina Malinová

Martina Malinová


jednatelka
Gardners

1)

Jsme nadšenci do všeho zeleného a naší vášní je nejen pěstovat rostliny jako takové, ale hledat i nové cesty, jak je pěstovat. Najdete u nás širokou nabídku pokojových rostlin a sortiment pro netradiční způsoby pěstování, jako jsou kokedamy, rostlinná terária, řasokoule nebo tillandsie. Dále květináče, konvičky, rozprašovače, microgreens a klíčicí nádoby a vše, co potřebujete k pěstování. Dodáváme vertikální zahrady na stěnu a obrazy z rostlin i mechu. K tomu poskytujeme širokou nabídku hnojiv a substrátů, které si také vyrábíme sami.

Nabídku našich produktů stále rozšiřujeme; GTIN máme přidělených 10 000, z nichž je již asi 3 000 aktivních. Současně se věnujeme projektům, realizacím a údržbám zahrad a interiéru. Aktuálně pečujeme o zahrady pod Pražským hradem.

2)

Největší část tržeb generuje náš e-shop. Následují dva kamenné obchody v Praze včetně nově otevřené prodejny v Dejvicích. Menší část obratu pak připadá na velkoobchodní prodej. Pro vytváření našich kódů EAN a GTIN využíváme aplikaci GS1 Activate. Čísla GTIN nám pomáhají v každodenním provozu od výroby přes logistiku a sklady až po prodejny. Usnadňují nám vychystávání objednávek pomocí čteček, organizaci skladu, objednávání zboží u dodavatelů a další operace. Zavedení EAN kódů do běžného provozu nám přineslo zrychlení a zpřesnění skladových příjmů, výdejů a inventury. Díky číslům GTIN můžeme prodávat na marketplaces (například Kaufland a Alza), kde je jejich uvádění při zalistování produktů povinné.

3)

Téma udržitelnosti by mělo být důležité v jakémkoliv odvětví, jsme však přesvědčeni, že v tom našem zeleném by skutečně mělo rezonovat a prostupovat celou firmou. Proto neustále pracujeme na tom, abychom zatěžovali životní prostředí co nejméně. Recyklujeme obalové materiály, používáme šetrné prostředky a rozvíjíme nabídku udržitelných produktů: hnojiv, vlastních šetrných substrátů, rostlin i recyklovaných a recyklovatelných květináčů.  A protože v tom nechceme zůstat sami, pustili jsme se do osvěty i zařazení dalších, samozřejmě udržitelných produktů. Přidejte se k nám a pěstujte s námi jinak – udržitelně!